KvægInfo

KvægInfo er en publikationsserie med kvægfaglig formidling på dansk, rettet mod danske kvægbrugere.

Artikler, der ønskes optaget som KvægInfo kan fremsendes til redaktionen på post@rumen.dk

TIP: du kan søge på denne side med Ctrl + F

KvægInfo #TitelUdgivelsesårAdministrators kommentar
2632Fodring af Close-UP goldkøer med græsbaserede rationer – vinterfodring2024En artikel om fase-fodring af goldkøer med fokus på græs. Græs har store fordele som fodermiddel i Far-OFF rationer, men der kan være udfordringer i økologiske Close-UP rationer, hvis der ønskes høj foderstyrke af hensyn til stimulering af køernes produktion efter kælvning.
2629Test af FreshFoss, Hygiene4FEED og fodersalt til stabilisering af fuldfoder2023Langt de fleste kvægbrugere oplever i perioder problemer med stabiliteten af fuldfoder. I denne meddelelse blev testet en række gængse produkter.
For alle produkter, undtagen ny formulering af Hygiene4FEED, var der en mindre effekt af produktet når foderet havde lav stabilitet sammenlignet med høj stabilitet, hvilket betyder, at de fleste behandlinger reelt virker mindst når der er størst behov for at behandle foderet. Undersøgelsen viser at lav stabilitet af fuldfoder helst skal forebygges og ikke behandles, hvis man alligevel står med et akut behov for at øge stabiliteten af fuldfoder, skal man være omhyggelig med opfølgning på om det valgte produkt og den anvendte dosering er giver tilstrækkelig effekt.
2628Effekt af fodring med majsgluten-60 og kartoffelproteinkoncentrat i Close-UP goldration på foderoptagelse omkring kælvning, colostrumydelse og mælkeproduktion i tidlig laktation2023Tildeling af ekstra AAT fra majsgluten 60% og kartoffelproteinkoncentrat og højere kraftfoderandel i Close-UP goldperioden resulterede i øget foderoptagelse i Close-UP perioden, reduceret råmælksmængde med højere proteinkoncentration og højere EKM-ydelse de første fire uger af laktationen.
2627Effekt af fodring med Close-UP goldration i et døgn efter kælvning på foderoptagelse og mælkeproduktion i tidlig laktation2023Forlænget tildeling af Close-UP goldration til ældre køer i de første 24 timer af laktationen, kan praktiseres uden risiko for langvarigt negativt produktionsrespons.
2626Test af metaldetektorer på finsnittere for følsomhed overfor hegnstråd i slæt-græs2023Metaldetektoren på finsnitteren er monteret for at beskytte snitteren. Køer er langt mere følsomme overfor trådlignende fremmedlegemer end finsnittere.
2625Effekt af mineraltildeling på produktions- og sundhedsparametre samt mineralstatus hos malkekøer2023Rapporten præsenterer datagrundlaget og faglige begrundelser for formulering af Kvæg Basismineralblandingen, der anbefales til hovedparten af danske malkekøer.
2623Screening af kraftfoder og råvaremix 20222022Overblik over screeningsanalyser af kraftfoder og råvaremix levereret til danske kvægbrugere i 2022
2622Effekt af fodring med græsfibre i Close-UP goldration og tildeling af Close-UP goldfoder i 1 døgn efter kælvning på foderoptagelse, råmælksydelse og mæl-keydelse i tidlig laktation hos Holstein malkekøer2022Forsøgsrapport fra forsøg med fodring af goldkøer på DKC. Forsøget viste en negativ effekt på foderoptagelse i det første døgn efter kælvning og antydede en negativ effekt på mælkeproduktionen i tidlig laktation ved tildeling af Close-UP goldration det første døgn efter kælvning
2621Validering af NIR-kalibreringer anvendt til analyse af tørret fuldfoder formalet med Peppink 200CM formalingsmølle2022Undersøgelsen er gennemført i et projekt rettet mod at teste en nyudviklet formalingsmølle ved prøveforberedelse til NIR-analyser. Den nye formalingsmølle (Peppink 200CM, Peppink Mills b.v., Olst, Holland) har en højere prøvekapacitet, ved formaling på et 0,5 mm sold, sammenlignet med den hidtil anvendte Cyclotec mølle med formaling på 1 mm sold (Cyclotec 1093, FOSS, Hillerød).
2620Sammensætning af rapskagefoder 20222022Rapskagefoder er en væsentlig proteinkilde i foderrationer til kvæg i Danmark. Fodermidlet indgår som ingre-diens i indkøbte kraftfoderblandinger eller som råvare, der indkøbes, til opblanding med andre fodermidler på bedriften. Rapskagefoder er et biprodukt fra fremstilling af rapsolie og råvaren har et aftryk af det procesanlæg den er fremstillet på. Herudover påvirkes sammensætningen af rapskagen også af anlæggets aktuelle driftssituation såvel som de rapsfrø produktionen er baseret på.
2618Metalfangst i fuldfoder ved test af magnetløsning i fuldfoderblandere på 10 malkekvægsbedrifter2022I 9 ud af 10 besætninger blev der tilbageholdt potentielt penetrerende metalgenstande i en testperiode af en uges varighed.
2617Testsæt validering af NIR-kalibreringer til analyse af majs- og kolbe-majsensilage formalet med Peppink 200CM formalingsmølle2022Traditionelt er grovfoder blevet formalet på Cyclotec møller med et 1 mm sold før NIR-scanning og kemisk analyse. For at opnå en finere og mere ensartet formaling er der ud-viklet en ny formalingsmølle, Peppink 200CM, der har større kapacitet med anvendelse af et finere sold (0,5 mm; KvægInfo 2612). Formålet med nærværende undersøgelse var at teste kalibreringer optimeret til Peppink formaling med et uafhængigt testsæt på 25 prø-ver af majs- og kolbemajsensilage.
2614Testsæt-validering af kraftfoderanalyser baseret på NIR2021NIR analyse giver en præcis prædiktion af kemisk sammensætning og foderværdi af kraftfoder og råvaremix.
2613SCREENING AF KRAFTFODER OG RÅVAREMIX 20212021Overblik over årets kontrolanalyser af kraftfoder og råvaremix
2612Validering af NIR-kalibreringer anvendt til analyse af majs- og kolbe-majsensilage formalet med Peppink 200CM formalingsmølle2021Rapport, der præsenterer et test af prædiktion af kemisk sammensætning af majs- og kolbemajsensilage efter formaling med Peppink 200 CM mølle på 0,5 mm sold.
2611
2610Kvæg basismineralblanding2021Nyt koncept for tildeling af mineralforsyning af malkekøer fodret med typiske danske rationer. Læs mere om baggrunden for konceptet i KvægInfo 2604. Kvæg Basismineraler findes i en version der hedder Mikro, hvor anbefalet dosering er 100 g/ko og udmåles separat. Kvæg Basis Kridt er en blanding hvor fuld dosring af kridt indgår i blandingen og den anbefalede dosering er 250 g/ko pr dag. Der er flere udbydere som aktivt markedsfører Kvæg Basisblandingerne: Vikshop (Viking), Nutrimin. Andre leverandører kan levere mineraler på bestilling.
2609Effektiv tilbageholdelse af hegnstråd i JF-Stoll (Kongskilde) fuldfoderblander fuldbestykket med ny magnetløsning2021I denne KvægInfo testes en nyudviklet magnetløsning i en JF-Stoll blander (Kongskilde). Magnetløsningen består at en knivplademagnet, der kan monteres på mange forskellige fabrikater af foderblandere og topmagneter. Magneterne kan købes hos din lokale Kongskilde forhandler eller direkte fra producenten (Grønning Smede og Maskinforretning).
2608Test af nye magnetløsninger til Kongskilde (JF-Stoll) fuldfoderblandere2021Denne undersøgelser er forløber for #2609, i denne undersøgelse blev anvendt korte aflæsningstid og derfor er undersøgelsen ikke helt sammenlignelig med øvrige undersøgelser i serien.
2607KvægInfo 2607: Risiko for overdosering af kobber og zink ved brug af mælkeerstatning til kalve2021Denne undersøgelse viser at der er problemer med fejldosering af mikromineraler i mælkeerstatninger.
2606Omregning af FK organisk stof og NDF-koncentration mellem frisk og ensileret græs2021Ved ensilering af græs ændres de kemiske egenskaber. Denne undersøgelse giver et bud på hvordan NDF og fordøjelighed bestemt på frisk græs skal omregnes for at prædiktere værdierne i afgrøden efter ensilering.
2605Formaling og holdbarhed af rapsfrø2021En række forskellige møller kan bruges til formaling af hele rapsfrø før opfodring til malkekøer: hammermølle, skrivemølle og Murska valsemølle.
2604Effekt af type- eller gårdmineraler på køernes mineralstatus, målt på lever- og urinprøver2020I denne rapport fremlægges de første resultater af det store mineralprojekt der bl.a. har ført til formuleringen af et nyt basismineralkoncept (se #2610).
2603SCREENING AF KRAFTFODER OG RÅVAREMIX 20202020Resultater af NIR overvågning af kraftfoder og råvaremix 2020
2602Validering af analyser på frisk græs med Perten DA-7300 NIR-instrumenter monteret på finsnittere og baseret på distribuerede kalibreringsmodeller2020Denne rapport viser at det er muligt at opbygge et udbytteregistreringssystem på basis af Perten NIR instrumenter.
2601Udredning af risiko for manglende opblanding i horisontale Seko fuldfoderblandere2020Denne undersøgelse er grundlaget for anbefalingen om at udfase horisontale Seko-blandere til brug for blanding af fuldfoder til malkekøer. Anbefalingen gælder for alle de brugssituationer hvor blanderens kapacitet udnyttes.
2600Validering af græsanalyser med Perten DA-7300 NIR- instrument monteret på Claas Jaguar 950 finsnitter2020Undersøgelsen viste, at et Perten DA-7300 NIR-instrument monteret på Claas Jaguar 950 finsnitter kan anvendes til prædiktion af tørstof i frisk græs med høj præcision
2599Test af kaliumsorbat, propionsyre og fodersalt til stabilisering af fuldfoder2020Kaliumsorbat er effektivt til stabilisering af fuldfoder, og behandling med kaliumsorbat koster mindre end halvdelen af behandling med propionsyre. Fodersalt i høj dosering forstærker den stabiliserende effekt af propionsyre og kaliumsorbat
2598Test af magnetløsninger i fuldfoderblandere fra Kongskilde (JF-Stoll), Kuhn og Strautmann2020Undersøgelsen viste meget store forskelle på effektiviteten af forskellige foderblanderes magnetløs-ninger på tilbageholdelse af ståltråd. Løsningen fra Kongskilde klarede sig meget dårligt og vurderes som praktisk taget virkningsløs
2597
2596Beregning af NorFor tørstof i majsensilage, græsensilage og fuldfoder
ved tørring med Koster Crop Tester
2019Ved tørring i 45 min på Koster Crop Tester bruges følgende formler til omregning til NorFor tørstof:

Græs- og majsensilage (NorFor tørstof g/kg): (1000 x andel tørrerest x 1,0413) + 6

Fuldfoder (NorFor tørstof g/kg):
1000 x andel tørrerest x 1,0413
2595
2594
2593
2592
2591
2590
2589
2588
2587
2586
2585
2584
2583
2582
2581 IIScreening af additiver til stabilisering af fuldfoder2019Screening af kombinations- og højdosisbehandlinger med propionsyre, natriumbenzoat, fodersalt
og FreshFOSS for effekt på aerob stabilitet og mikrobiologi i fuldfoder
2581Kontrol af teststrimler til bestemmelse af urin-pH hos goldkøer2019Anvendelse af teststrimler til bestemmelse af urin-pH er en omkostningseffektiv og robust metode til kontrol af forsuring af Close-UP goldkøer
2580Husk opfølgning på forsuring af goldkøerne2019Forsuring af goldkøerne de sidste 21 dage før kælvning forebygger effektivt mælkefeber. Men det er
vigtigt at følge op på graden af forsuring. Overforsuring kan medføre fald i foderoptagelse
2579
2578Kort guide til fasefodring af goldkøer2019/2020Overordnede krav til rationsformulering og praktiske anvisninger omkring fasefodring af goldkøer
2577
2576
2575
2574
2573Invitation til deltagelse i forsøg med 2. generations goldkoensilage2019Her beskrives status og ide omkring udviklingen af goldkoensilage til anvendelse ved fasefodring
af goldkøer, interesserede forsøgsværter søges
2572Automatisk vægtbaseret registrering af tilskudsfoderforbrug2019Vægtbaseret forbrug af tilskudsfoder kan anvendes som grundlag for registrering af
tilskudsfoderforbruget i malkekvægsbesætninger og supplerer automatisk registrering af foder
udfodret via vejesystemer på fuldfoderblandere. Løsningen beskrevet i denne KvægInfo kan bruges i situationer hvor det ikke er muligt at importere informationen fra malkerobotter eller foderstationer.
2571
2570
2569
2568
2567Test af dynamisk receptjustering med in-line NIR på fuldfoderblander2018In-line NIR på fuldfoderblandere kan anvendes til justering af recepten under indvejning til fuldfoderblanderen, og undersøgelsen viste reduceret variation i restfoder med dynamisk receptjustering baseret på in-line NIR
2566
2565Stabilisering af fuldfoder2018Undersøgelse af aerob stabilitet og mikrobiologi i fuldfoder stabiliseret med propionsyre, natriumbenzoat, Salvana TMR eller FreshFOSS
2564
2563
2562
2561
2560
2559
2558
2557
2556Lav præcision af tørstofbestemmelser med Krone in-line NIR monteret
på Krone finsnittere
2018Valideringen af Krone NIR viste, at NIR løsningen havde så lav præcision, at den vurderes som
uegnet til bestemmelse af tørstof i frisk græs og frisk helsæd under høst
2555
2554
2553
2552
2551
2550
2549Udvikling af prøveopsamlingsmetode og test af in-line NIR på finsnitter2018Undersøgelse bekræfter, at der er et lovende potentiale for øget præcision af udbyttemåling gennem anvendelse af in-line NIR på finsnittere
2548Tilsætning af natriumbikarbonat og propionsyre i ensilagebaserede
rationer ophæver ikke hinandens virkning
2018Fuldfoder baseret på ensilage er surt og derfor er der gode betingelser for anvendelse af propionsyre til
konservering af fuldfoder. Tilsætning af normale mængder af natriumbikarbonat eller ludkorn til fuldfoder vil
ikke ændre væsentlig på pH i foderet, og vil derfor ikke hæmme virkningen af propionsyre
2547
2546
2545NIR på foderblanderen viser om fuldfoderet er blandet godt nok2018Måling med NIR på foderblandere er følsom overfor blandingsgrad dette kan anvendes til
overvågning af blandingskvaliteten af fuldfoder
2544Undgå fejlvurdering af tørstofindhold i frisk kartoffelpulp2018Kartoffelpulp er i en række tilfælde fejlagtigt blevet markedsført med overvurderet tørstofindhold. Det har
været praksis at tørre frisk kartoffelpulp ved 60°C og efterfølgende korrigere for tab af flygtige forbindelser,
som det anvendes i NorFor, ved analyse af ensilage. Både tørringen ved 60°C og korrektionen for tab af
flygtige forbindelser er forkert ifølge NorFor’s forskrifter
2543
2542
2541
2540
2539Slid på Fuldfoderblandere2017Der blev på 25 fuldfoderblandere målt tykkelse på blandt andet sneglekanter og blandekar med et halvt års
interval, for at afdække sliddet på fuldfoderblandere i praksis. På vertikale fuldfoderblandere blev der fundet
et slid på mellem 0,1 og 3,5 millimeter på sneglekanterne. Der blev ikke fundet nogen klar sammenhæng
mellem blandemængderne i den enkelte besætning og sliddet på fuldfoderblanderen. De to vertikale
blandere med det mindste slid havde begge en rustfri stålkant eftermonteret på sneglene
2538
2537
2536
2535
2534
2533
2532
2531
2530
2529
2528
2527
2526
2525
2524
2523Test af kalibreringsstrategier for foderblander in-line NIR2017Dynamisk receptjustering ved indvejning til foderblandere er betinget af realtidsbestemmelse af blandingens og eller fodermidlernes egenskaber. I denne KvægInfo blev det undersøgt om det var muligt at bruge laboratorie-baseret kalibrering på fuldfoderblandere med NIR instrument monteret på blandekarret.
2522Workshop med tema: Digital Foderstyring og SARF2017Workshop om den forventede revolution i datagrundlaget for biologisk optimering af mælke- og oksekødsproduktionen.
2521
2520
2519
2518Ensartede resultater mellem laboratorier af tørstofanalyser i ensilage2016Denne undersøgelse fra 2016 er fulgt af flere lignende sammenligninger og hver gang er det fundet at tørstofbestemmelser ved Kvægbrugets ForsøgsLaboratorium og Eurofins Agrotesting Denmark A/S er meget tæt korrelerede.
2517
2516
2514Fordøjeligheden af stængel- og kolbefraktioner i frisk majs undersøgt ved enzym og vomvæske metode2016Stængelfraktionen af majsplanten under kolben har lav fordøjelighed og data viser at denne fraktion repræsenterer forskellen mellem sorter med høj og lav FK-NDF.
2492Rapskage eller rapsskrå i goldrationen påvirker ikke E-vitamin status hos nykælvere2016Råmælk (colostrum) blev udtaget fra nykælvere fodret med enten rapskage eller rapsskrå i goldperioden for at undersøge om indholdet af rapsfedt i rationen påvirker E-vitamin status
omkring kælvning
2443Sammenligning mellem tørstofbestemmelse på fuldfoderprøver2014Sammenligning af tørstofbestemmelse ved Kvægbrugets ForsøgsLaboratorium og Eurofins i 2014
2424Test af foderblandere og prøveneddeling af fuldfoderprøver2014Denne KvægInfo viser at der med anvendelse af Kompakt Fuldfoder protokol i en velfungerende fuldfoderblander kan fremstilles homogent fuldfoder. Variationen i gentagne prøver udtaget langs foderstrengen var generelt under 1 % relativt. #Fuldfoder; #Foderblanding; #Fuldfoderblandere; #Blandepræcision
2418Ludbehandling af korn – velegnet til fodring, men ikke til konservering2014Ludbehandling af korn er en velegnet metode til at reducere omsætningen af stivelse i vommen og øge passagen til tyndtarmen sammenlignet med valsning
2380Sammenligning af colostrometer og refraktrometer til vurdering af proteinkoncentration i råmælk (colostrum)2013Et refraktrometer måler indholdet af antistoffer i koens råmælk mere præcist end et colostrometer
2349Rapskager indeholdende dodder (Camelina sativa) sandsynlig årsag til mælkefedtdepression2013Forurening af rapskager med ulovligt højt indhold af oliefrø fra andet end raps er formentligt årsag til voldsomt fald i mælkefedtprocent i en række besætninger
2062Måling af ketonstoffer i urin giver et bedre udtryk for koens ketogene status end
måling i mælk
2009De sammenlignende målinger af ketonstoffer i blodplasma, urin og mælk tyder på, at måling af ketonstoffer i urin giver en mere sikker bestemmelse af koens ketogene status end målinger i mælk. Dermed kan en strimmeltest på urin bruges til at be- eller afkræfte et tilfælde af subklinisk ketose først identificeret med strimmeltest på mælk.
2059Ingen positiv virkning af fodring med lucernewrap i den første uge efter kælvning2009På baggrund af dette forsøg konkluderes, at nykælvere fodret med en efter danske forhold relativt koncentreret normal TMR til malkende køer ikke har behov for eller gavn af en ekstra fiberrig fodring.
2045Simpel NIR bestemmelse af ureakoncentrationen i kontrolmælk fra enkeltkøer er behæftet med stor unøjagtighed2009Ureakoncentrationen (ureatallet) fra kontrolmælksprøver (enkeltkoprøver) bestemt ved den simple NIR metode ikke egner sig til produktionsopfølgning i malkekvægsbesætninger og generelt giver en unøjagtig bestemmelse af ureakoncentrationen. Usikkerheden på enkeltkomålinger
har været velkendt, hvorfor det har været anbefalet at bruge urea fra ydelseskontrollen på grupper af minimum 9 køer. Anbefalingen har været at bruge urea som indikator for, om fodringen skulle kontrolleres, ikke som direkte redskab til produktionsopfølgning. Unøjagtigheden af ureaniveauet fra enkeltkøer har imidlertid vist sig at være væsentlig større end antaget.
RYK og Eurofins Steins A/S har uafhængigt af nærværende undersøgelse besluttet at ophøre med bestemmelse af ureakoncentrationen fra ydelseskontrollen (enkeltkoprøver) ved den simple NIR metode pr. 1. januar 2010.
1956Aftale om typemineraler2009Aftalen om typemineraler er ikke blevet revideret siden 2009 og er nu (2023) forældet. Bl.a. viser undersøgelser at kobber overdoseres med typemineralblandinger.

Historien

KvægInfo er en nyere betegnelse for rapporter, der frem til 2018 kan være benævnt “LK meddelelse”. KvægInfo og LK meddelelser er publiceret som samme serie. Publikationsserien blev tidligere udgivet af SEGES Innovation P/S (tidligere Landbrug & Fødevarer, SEGES, tidligere Videncentret for Landbrug, tidligere Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret). Med lancering af “nyt landbrugsinfo” omkring 2020 blev KvægInfo næsten nedlagt som officiel publikationsserie, men har været anvendt i mindre omfang.